De makelaar van Watergraafsmeer

Sinds 1984 is ons kantoor in het hart van de Watergraafsmeer gevestigd. Toen Michaël Pappie – de oprichter van ons makelaarskantoor en vader van Hadassa – het pand aan de Hogeweg kocht, stond het al geruime tijd te koop. Hij zou beneden zijn kantoor gaan houden en boven met het gezin gaan wonen. Michaël had zelf z’n jeugd doorgebracht in Oost dus kende de buurt heel goed. Hij had het gevoel dat de wijk wel eens populair kon gaan worden.

Eigenlijk zagen maar weinig mensen de potentie van de Watergraafsmeer, ondanks de vele scholen, sportverenigingen, park Frankendael, diversiteit aan winkels en horeca. Het voordeel was dat je hier nog voor een betaalbare prijs een (groot) huis of appartement kon kopen. We hebben de buurt en ook de huizenprijzen door de jaren heen enorm zien ontwikkelen.

Voorheen had de Watergraafsmeer vooral een oudere bevolking met veel (sociale) huurwoningen. Op de Middenweg zaten winkels zoals C&A, Zeeman en Wimpy. Inmiddels zijn er veel hippe winkels voor in de plaats gekomen; bijvoorbeeld Biggles, De Klaproos, Vlaams Broodhuys en Sla. Dit geeft wel aan dat de wijk een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. De oudere generatie heeft plaats gemaakt voor jonge gezinnen, waardoor de dynamiek in de Watergraafsmeer veranderd is. Ook het verkopen (uitponden) van veel huurwoningen heeft de wijk in de loop van de tijd doen veranderen.

Middenmeer

De Watergraafsmeer heeft verschillende buurten met ieder zijn eigen karakter. Zo is Middenmeer vooral bekend om de statige panden aan de Bredeweg, Linnaeusparkweg en Hogeweg met als centrale punt de fontein. Hier vindt jaarlijks het Bredewegfestival plaats met het Koningsmaal op het plein bij de fontein, de straatopera op de Bredeweg en natuurlijk de vrijmarkt op Koningsdag. Dit gedeelte van de wijk dateert uit eind 19e eeuw, begin 20e eeuw.  Ook de jaren 30 woningen in de straten rondom het Galileiplantsoen maken deel uit van Middenmeer en zijn populair bij gezinnen en jonge stellen. De wijk heeft hier een dorpser karakter met veel aandacht voor kinderen, denk bijvoorbeeld aan de grote speeltuin op het Mariotteplein  en de kinderboerderij.

Amsteldorp

Wat minder bekend is Amsteldorp, vlakbij het Amstelstation, tussen de Hugo de Vrieslaan en de Weesperzijde. In dit deel van de wijk staan deels (gezins)huizen die gebouwd zijn rond 1920, maar ook appartementen die ideaal zijn voor starters. Zoals de naam van de buurt al zegt, lijkt dit deel van de Watergraafsmeer meer een dorp, met rustige straatjes en spelende kinderen op de stoepen. Een paar jaar geleden is een zeventiger jaren kantoorpand dat aan het begin van het ‘dorp’ staat, getransformeerd tot het trendy Hotel V. Dit gaf ook weer de nodige reuring in de wijk.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn de appartementencomplexen tussen de Johannes van der Waalsstraat en Kruislaan, vlakbij de bekende Jaap Edenbaan gebouwd. In deze gebouwen bevinden zich grotendeels 3/4-kamerappartementen. Vroeger waren dit vooral huurwoningen, inmiddels zijn er al veel verkocht en erg in trek bij starters en kleine gezinnen. Deze wijk ligt achter het buurtwinkelcentrum Christiaan Huygensplein.

Betondorp

Een stukje verderop is het beroemde Betondorp gelegen, een monumentale wijk uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Ook deze wijk werd in eerste instantie bewoond door huurders. Pas begin van deze eeuw is begonnen met het verkopen van de huurwoningen en werd Betondorp ontdekt door een jongere generatie.

Park de Meer

Tegenover Betondorp ligt Park de Meer. Hier stond tot 1996 het voormalig stadion De Meer van AJAX. In deze wijk zijn zes straten vernoemd naar buitenlandse stadions waar Ajax overwinningen behaalde of memorabele wedstrijden speelde.  In 1998 werd gestart met de bouw van ca. 900 woningen, grotendeels koop maar ook een deel huur. Hier vinden we eengezinshuizen, twee-onder-één-kapwoningen, bungalows en appartementen. Bij de aanleg van de buurt is veel aandacht gegeven aan natuur en milieu. Auto’s worden geparkeerd in ondergrondse parkeergarages en op eigen terrein. De wijk is door deze autoluwe opzet vooral populair bij jonge gezinnen.

Science Park

Rond  2010 werd Science Park getransformeerd tot een woon- en werkgebied dat ligt tussen de Indische Buurt en het noordoostelijk deel van de Watergraafsmeer. Science Park was een samenwerkingsproject tussen Gemeente Amsterdam en UvA (Universiteit van Amsterdam).  Hier zijn woningen, universiteitsgebouwen en bedrijven gevestigd. Ook heeft de wijk een eigen NS Station. De appartementencomplexen die gebouwd zijn bestaan grotendeels uit ruime woningen met grote ondergrondse parkeergarages.

Kortom, de Watergraafsmeer is een buurt die altijd in ontwikkeling is en de bewoners enorm veel te bieden heeft. Wij vertellen u graag meer over deze prachtige woonomgeving!